N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Arrestatiebevel Internationaal Strafhof Gastland Zuid-Afrika zou de Russische president bij de top in augustus moeten arresteren. Het besluit om niet te gaan is een gevoelige nederlaag voor Poetin, die de wereld wilde laten zien dat hij nog meespeelt op het internationale toneel.
De Russische president Vladimir Poetin zal in augustus niet naar Zuid-Afrika gaan om de top bij te wonen van de opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS). Dat hebben beide landen besloten.
Al maanden worstelt de Zuid-Afrikaanse regering met Poetins aangekondigde bezoek. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft in maart een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd op beschuldiging van persoonlijke betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen. Om die reden zou de Russische president, een bevriend staatshoofd, bij aankomst in Johannesburg gearresteerd moeten worden.
Lees ook: Het arrestatiebevel tegen president Poetin is meer dan een symbolische stap
Ronduit weigeren de bondgenoot te ontvangen, was diplomatiek ook onwenselijk. Achter de schermen probeerde Zuid-Afrika de Russische president er daarom van te overtuigen uit eigen beweging weg te blijven. Maar Rusland hield voet bij stuk.
Deelname aan de top was belangrijk voor Poetin, die het BRICS-machtsblok ziet als een geopolitiek tegenwicht voor het Westen. Het kan worden gezien als tegenhanger van de G7, waarin ’s werelds ontwikkelde economieën bijeenkomen. Ook was deelname aan de top voor Poetin een kans om te tonen dat hij internationaal nog op hoog niveau meespeelt, ondanks de oorlog die hem isoleerde op het wereldtoneel, en dat hij ondanks het arrestatiebevel nog ongestoord kan reizen.
Ramaphosa wilde ontheven worden van de plicht om Poetin te arresteren, omdat „Rusland duidelijk heeft gemaakt” dat het dit zou beschouwen als een oorlogsverklaring
Maar woensdag liet het kantoor van president Cyril Ramaphosa plots weten dat Poetin er toch niet persoonlijk bij zal zijn. Volgens Ramaphosa werd dat besluit in „wederzijdse overeenstemming” genomen. In plaats van Poetin wordt de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov afgevaardigd naar de BRICS-top, die van 22 tot 24 augustus wordt gehouden in Johannesburg. Poetin zal via een videoverbinding wel „volwaardig” deelnemen aan de gesprekken, stelt zijn woordvoerder.
De affaire is uiterst pijnlijk voor Poetin. Dinsdag werd bekend dat Ramaphosa het ICC had gevraagd ontheven te worden van de verplichting om Poetin te arresteren, omdat „Rusland duidelijk heeft gemaakt” dat het dit zou beschouwen als een oorlogsverklaring. Het Kremlin stelde woensdag niet met oorlog te hebben gedreigd, maar dat „voor iedereen absoluut duidelijk is wat het inperken van de rechten van de Russische staat betekent”.
Lees ook: Goede vrienden arresteer je niet. Toch?
Groot dilemma
Voor Zuid-Afrika zal het wegblijven van Poetin een opluchting zijn. De Zuid-Afrikaanse vicepresident Paul Mashatile stelde vorige week nog dat zijn land voor „een groot dilemma” stond. „Natuurlijk kunnen we hem niet arresteren. Dat is net alsof je een vriend bij je thuis uitnodigt en hem dan arresteert. Voor ons zou het de beste oplossing zijn als hij niet komt.”
Zuid-Afrika zegt neutraal te zijn wat betreft de oorlog tegen Oekraïne. Het weigerde in de VN om Rusland te veroordelen voor de invasie van Oekraïne – evenals de andere BRICS-lidstaten, behalve Brazilië. Het land wordt echter vaak verweten ‘pro-Russisch’ te zijn. In februari nam Zuid-Afrika voor de eigen kust deel aan een tiendaagse militaire oefening met Rusland en China. Rusland is ook een belangrijk afnemer van Zuid-Afrikaanse producten, vooral fruit en ander voedsel.
Rusland acht het arrestatiebevel nietig, omdat Moskou het Strafhof niet erkent. Het land had in 2000 wel zijn handtekening gezet onder het oprichtingsstatuut van het ICC, maar schrapte die in 2016, toen het Strafhof de Russische annexatie van de Krim als een bezetting had omschreven.